We pakken de oranje busroute. Een van de vier routes van de Charm City Circulator, die, zoals ze zelf zeggen, ” Fast, Friendly and Free” is. We stappen over op de paarse route, die dwars door het centrum naar het Penn station gaat. Zo zien we nog even wat meer van Baltimore.
We gaan met de MARC trein. Een commuter trein naar Washington Union Station. Dat station ligt op loopafstand van alles wat we willen zien.
We lopen door een park richting Capitool en worden daar begroet door een aantal eerder nieuwsgierige dan schuwe eekhoorns.
Enorm imposant gebouw. Veel groter dan verwacht eigenlijk. Het is indertijd ook gebouwd met de bedoeling om het grootste gebouw, op dat moment, in het land te zijn. Er is in de loop van de jaren wel bijgebouwd en ook de koepel, oorspronkelijk van hout, is later vervangen door deze gietijzeren constructie.
Als goede toeristen gaan we naar het visitor’s center, waar we kaartjes krijgen voor de rondleiding van 11.20, die om 11.30 begint.
Alles is uitstekend georganiseerd en berekend op veel meer mensen dan er vandaag zijn.
Eerst worden we een theater ingeloodst. De tekst van de begindia lijkt duidelijk. Tijdens de film mogen er geen foto’s en andere opnames gemaakt. Dit soort schooluitjes maakt meteen het kind in de mens wakker en Pim besluit dan ook meteen om het verbod op haar accuratesse te beoordelen. Hij maakt een foto. De mevrouw neemt meteen haar microfoon in de hand en zegt dat het maken van foto’s en andere opnames in deze ruimte verboden is. We zijn maar niet met haar in discussie gegaan.
De toerleidster is heel gedreven en vertelt enthousiast over alles wat we te zien krijgen.
Er staan eigenlijk niet overdreven veel spullen in het Capitool. Iedere staat mag twee standbeelden in brons of marmer aanleveren van mensen, die ze in die staat belangrijk vinden. Als dat een president is, dan wordt die geplaatst in de Rotunda en anders in de oorspronkelijke zaal van het congres.
De befaamde gietijzeren koepel.
Het schilderij bovenin barst natuurlijk van de symboliek. Er is ook rondom een schildering met belangrijke momenten uit de historie.
Dit schilderij hangt in de Rotunda en laat het vertrek zien van de pelgrims aan boord van de Speedwell vanuit Delfshaven. De Speedwell bleek zo lek als een mandje en in Engeland zijn deze mensen overgestapt op de Mayflower.
Rosa Parks staat hier pas een paar weken. Obama was bij de onthulling.
Deze 3 dames stonden aan het hoofd van de suffragette-beweging en hebben er uiteindelijk voor gezorgd, dat de vrouwen in Amerika stemrecht kregen.
Chief Washakie (1800?-1900) staat hier namens Wyoming. Hij heeft verscheidene Shoshone stammen bij elkaar gevoegd en er voor gezorgd, na onderhandelen met het leger van de U.S., dat er 3 miljoen Acres voor de Indianen als eigen grond overbleven. Hij is met volle militaire eer begraven. De manier waarop de Indianen in het verleden zijn behandeld blijft een heel moeilijk hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.
Dit is John Swigert (1931-1982) , hij staat hier namens Colorado. hij was één van de 3 crewmembers van de Apollo 13. Ze hebben 6 dagen in de ruimte doorgebracht, voordat ze door een kapotte zuurstoftank naar aarde terug moesten keren. Hij werd in 1982 gekozen om in het house of representatives plaats te nemen, maar is een week, voordat dat zou gebeuren , gestorven. Op een paar belangrijke momenten van zijn leven heeft de man toch behoorlijk veel pech gehad.
We zijn ook nog naar de vergaderzaal van het Congres geweest, maar daar mochten we geen fototoestel mee naar toe nemen. Vervolgens hebben we voortreffelijk geluncht in het bezoekersrestaurant, waar voor uitermate schappelijke prijzen een grote keuze aan goed bereid voedsel werd geserveerd. Door de tunnel zijn we daarna naar de Library of Congres gelopen.
Die Library is met veel zorg en liefde gebouwd. We zouden er dolgraag een boek willen lezen, maar dat zit er niet zomaar in. In de hal mag je nog net foto’s maken, maar verder eigenlijk nergens. De pilaren geven het geheel een Escher-achtig gevoel.
Uitgeloofd voor degene, die de moordenaar van Abe te pakken krijgt. Deze foto mocht ook niet gemaakt worden. Dit keer is het Hanneke, die de uitbrander krijgt.
We verlaten de Library door de voordeur, zodat we ook de buitenkant te zien krijgen.
Vervolgens lopen we om het Capitool heen,
zodat we ook de achterkant kunnen bewonderen. Hiervandaan lopen we door naar de monumenten en uiteindelijk naar het Witte Huis.
Recent Comments