Charlotte, North Carolina

We waren net van North Carolina naar South Carolina gevaren, maar daar hebben we meteen een auto gehuurd om naar Charlotte in North Carolina te rijden. Het lijkt merkwaardig, maar vanuit Beaufort zou het een kleine vijf uur rijden zijn geweest naar Charlotte en vanuit Charleston was het maar drie uur rijden.
Het werd een hele mooie reis, want naarmate we verder landinwaarts kwamen kon je zien, dat de herfst daar verder gevorderd was en konden we genieten van het prachtige kleurenspel dat de bomen hier dan te bieden hebben.

20131103-200657.jpg
We rijden 3 uur naar het noord westen en zijn nu in Charlotte, de 17e grootste stad van de VS. Wegens ‘BreastcancerAwareness’ maand spuiten de fonteinen hier roze water.

20131103-201009.jpg
We hadden geen enkel idee van Charleston en wat we daar moesten verwachten. Eigenlijk hadden we het een beetje te doen met Melanie, de dochter van Hanneke’s broer en haar man Chase, dat ze Palo Alto in Californië hadden moeten verruilen voor het hartje van North Carolina; wat kon dat nou zijn? Dat weten we nu. Het is hier prachtig. Dit is natuurlijke een spectaculaire tijd van het jaar, maar dat is dan ook echt besteed aan deze mooie stad. Prachtige herfstkleuren in deze normaal heel groene stad. Het was een gezellig weerzien met Melanie en Chase, twee jaar na hun huwelijk.

20131104-181715.jpg
De verschillen in de kosten van het leven tussen California en hier zijn indrukwekkend. Melanie en Chase hebben hier een mooi groot huis met een lekkere tuin gevonden. Het ligt in een gezellige, landschappelijk en architectonisch mooie buurt en aan de rand van een bos. In Palo Alto zou dit soort luxe echt alleen weggelegd zijn voor topmanagers uit Silicon Valley.

20131104-181200.jpg
Chase had net de dag voor onze komst een katje van 3 weken oud van een gewisse dood gered door het van de straat, waar het halfdood lag, op te rapen. Hij had Melanie vanaf zijn werk gebeld om het katje te komen halen. Die is er meteen mee naar de dierenarts gereden die het voor $30 weer helemaal opknapte. Een dag later was het beestje alweer springlevend en erg gezellig om te vertroetelen.

20131103-201242.jpg
Charlotte is geen erg bekende stad en doet ook weinig om de trom te roeren. Het is de hoofdstad van Nascar, de Bank of America heeft haar hoofdkantoor hier en het oostelijke hoofdkantoor van de Wells Fargo bank zetelt hier ook.

20131103-201430.jpg
We gaan naar Nascar Hall of Fame. Een indrukwekkend nieuw gebouw. Nascar is een raceserie die eigenlijk uitsluitend in de Verenigde Staten heel populair is, en dan vooral in de zuidelijk staten. Nascar heeft zijn bestaan te danken aan de drooglegging, toen de stokers van ‘moonshine’ hun producten met snelle auto’s aan de man brachten om uit de handen van de politie te kunnen blijven. In het zeer christelijke zuiden werd er in de weekends natuurlijk niet gestookt, afgeleverd en gedronken (in North Carolina is pas na de olympische spelen in Atlanta de verkoop en consumptie van gedestilleerd vrijgegeven), maar werd er wel geracet tussen de verschillende auto’s om te kijken welke ‘bootlegger‘ de best opgevoerde auto had.

20131103-201601.jpg
Nascar entrance

20131103-202415.jpg
In het begin van Nascar waren de auto’s echt afgeleid van de standaard auto’s van Ford, Chevrolet, Hudson en andere merken.

20131103-202508.jpg
Op deze overzichtsfoto zijn de verschillende types auto nog duidelijk herkenbaar. Herbie had er niet veel mee te maken, maar de film blijft leuk en de Hall of Fame is er voor jong en oud. Tegenwoordig zijn alle auto’s op dezelfde leest geschoeid, en worden ze met stickers aangekleed om te lijken op een Ford, Chevy of een Toyota. Het racen is er niet minder spannend om,

20131103-202546.jpg
Maar dit soort auto’s hadden toch wel hun hele eigen charme. Er waren twee redenen om op de standaard auto over te stappen. Ten eerste de veiligheid, er zijn nogal wat zware ongelukken bij Nascar geweest met dodelijke afloop, en het indammen van het voortdurende valsspelen. Met alle verschillende modellen was het handhaven van de regels een bijna onbegonnen werk en de belangen in deze hele grote sport werden steeds groter.

20131103-202728.jpg
Nascar heeft vrijwel ieder weekend een race en dat gaat bijna het hele jaar door. Ze zijn er trots op, dat ze het langste seizoen van welke sport dan ook in de VS hebben. Dat betekent dat ieder raceteam minstens twee volledige racecrews heeft. Die rijden vanuit de werkplaatsen, die vrijwel allemaal in Charlotte zijn, naar de races en terug. De auto’s worden in Charlotte voorbereid voor de volgende race. De trucks zijn rijdende garages voorzien van alles wat er nodig kan zijn.

20131103-202817.jpg
Pim voelt zich als een kleuter in een speelgoedwinkel en doet natuurlijk aan alle spelletjes mee. Er wordt een race georganiseerd in mooie simulatoren. Voor de race is er een ‘drivers briefing’.

20131103-202854.jpg
Klaar voor de start….

20131103-202935.jpg
Chase en Pim vonden het leuk, ondanks dat ze gecrasht zijn.

20131103-203033.jpg
Overal kun je filmpjes bekijken en actief meedoen. Dit is een van de auto’s uit de tijd van de drooglegging in de dertiger jaren.

20131103-203154.jpg
Charlotte is een wijds opgezette stad met weinig hoge maar wel mooie gebouwen en met veel groen er tussen.

20131103-203254.jpg
De city