Nuku Hiva

image
Terwijl iedereen zijn mails ophaalt in het internetcafé, wordt er ondertussen gezellig muziek gemaakt. Filmpje ervan komt ook op de site maar later, want de webmaster is met vakantie.
image
Deze mevrouw laat zien wat we kunnen eten voor de lunch. Als ze gaat praten, blijkt het een man te zijn. Dat is iets waarmee je hier op de eilanden regelmatig wordt geconfronteerd. Homosexualiteit is hier al heel lang een normaal en volledig geaccepteerd verschijnsel. Het is erg expliciet en travestie en transgender zijn hele normale zaken in het gemeenschappelijke leven. Er gaan een aantal verhalen rond over culturele achtergronden en ouderlijke invloed die daar bij de opvoeding een rol in zouden spelen, maar de verscheidenheid in die verhalen is te groot, zodat we zonder meer lokale kennis daar geen zinnige dingen over kunnen zeggen. Het is best vreemd om hier zo duidelijk mee geconfronteerd te worden. We zijn dat zo niet gewend. Pim zei in dit restaurant “bonsoir madame” en wist vervolgens niet of hij het daarmee nou verkeerd of juist goed gezegd had. We werden in ieder geval niet anders dan normaal behandeld. Het is een ingeburgerd fenomeen waar behalve de toeristen niemand vreemd van opkijkt.
image
Bootkinderen zijn goeie klauteraars en deze boom is er uiterst geschikt voor.
image
Lokale kinderen zijn meer geinterresseerd in een dooie vis, die langsdrijft.
image
Het is lastig om hier de kade op te komen. Je moet de dinghy aan een lang touw leggen, zodat iemand anders ook aan de kant kan komen. Er zijn maar twee aanknopingspunten en ongeveer anderhalve meter tijverschil. Als we weggaan en de gordiaanse knoop hebben ontward, komt er net iemand aanvaren, die zegt, dat we moeten oppassen voor de Manta Rays, die nu in de baai zijn. We gaan er meteen op af en liggen dan binnen een cirkel van Manta’s, die om ons heen met zijn twaalven aan het spelen zijn. Sommigen laten hun witte buik zien. Het is een prachtig schouwspel.
image
Na dagenlang zonder problemen achter ons anker te hebben gelegen, gaan we ineens krabben. We gaan anker op en begrijpen nu al snel waarom. In de baai staat regelmatige een grote neer onder invloed van de stroom langs de baai en de getijden. De wind is altijd er variabel, zodat je soms op de wind en dan weer op de stroom ligt. We zijn meerdere keren 360 graden rond gegaan en anker en ketting hebben elkaar daarbij echt gevonden. Een voor de hand liggende oplossing lijkt het hekanker te zijn. Dat heeft echter in de regentijd het nadeel, dat je in een bui dan behalve de luiken ook de kajuitingang dicht moet doen en dan wordt het wel heel snel heel erg warm.
image
We varen een stukje de baai uit en laten ons dan terugdrijven, terwijl Pim met Klontje naar voren gaat en het anker bevrijdt van de ketting, waarna we opnieuw gaan ankeren.
image
Ze staan met een Machete ( groot mes) de schubben van de vissen af te schrobben.
image
A.s. Zaterdag is hier een feestje en er wordt een tent met dansvloer opgebouwd. In de pauze wordt er muziek gemaakt. De linker man heeft ook zijn halve gezicht getattoeëerd.
image
Dit meisje woont met haar franse vader op een boot. Haar braziliaanse moeder is vertrokken. De vader roeit minstens 4 x per dag op en neer om te zorgen, dat zijn dochter naar school kan. Hij heeft geen buitenboordmotor. De honden wonen op de kade en verdedigen hun terrein als er een andere hond op durft te komen.
image
Dit is de kathedraal van Nuku Hiva, een prestigieus gebouw op zo’n eiland. Helaas weten we niet hoe lang hij hier al staat.
image
De trekstangen zijn gearriveerd!
image
Andrew van Eye Candy helpt met het installeren van de nieuwe trekstang. Ze zijn een paar uur aan het klussen en daarna voelt Nelly Rose weer aan als vanouds. Net alsof haar corset weer goed zit.
image
De poes probeert een stuk brood uit de vuilnisbak te graaien. Als hij er triompfantelijk uit komt, staat er een kip klaar om het brood te stelen; de poes wint.