The Kingdom of Tonga

image
Voor de verhalen over de oversteek moet je een aantal blogs terug.
Als we de kust naderen, zien we deze grillige rotsformaties met gaten en kleuren. We worden verwelkomd door een stel dolfijnen en in de verte zien we een walvis zijn staart in het water slaan.
image
De South Pacific Convergence Zone beheerst het weer hier in de buurt. Deze bui gaat gelukkig langs ons heen, maar het echte mooie weer hebben we achter ons gelaten.
image
Oceana, de catamaran van Greg en Casey haalt ons in.
Later, eenmaal in de beschutting van het eiland, haalt Greg een mooie stunt uit. Hij is een echte jackass. Terwijl we het laatste stuk naar binnen varen op de motor en  zij ons inhalen, komt hij in adamskostuum aan dek en holt over de bakboord romp naar voren en springt wild met armen en benen en zo zwaaiend tussen beide rompen in. Hij ging onder zijn boot door en kon net op tijd een lijn vastgrijpen, die hij achter de bakboord romp had hangen. Daaraan sleurde hij zich weer aan boord, dit met een gangetje van zeker 6 knoop. Kracht en coordinatie naast een behoorlijke portie dwaasheid zijn voorwaarde voor deze stunt, die hij daarna nog een keer herhaalde. Pas de volgende dag ging het een keer mis en moest KC de boot omdraaien om hem weer op te halen.
image
S’Avonds eten we een klein hapje bij Mango’s, waar een complete fanfare ons doet terugdenken aan Limburg. Het is een gezellig weerzien met andere cruisers. Iedereen verzamelt in Tonga, voordat ze de lastige oversteek naar Nieuw Zeeland of Fiji gaan maken. In het jaar dat Leonie en Adam hier waren, waren zij de enige, die doorgingen naar NZ. De rest zette allemaal koers naaar Australië. Dit jaar is het juist andersom.
image
De lokale bootjes nemen in het weekend grote families mee naar hun weekendpicknickplek.
image
Twee verschillende culturen hangen naast elkaar aan de muur van de Bounty Bar, die gerund wordt door een engelsman. Daar zullen we ook de worldcup gaan volgen op een groot projectiescherm.
image
Ze zijn erg goed in houtsnijwerk en deze hadden we wel willen meenemen, maar er is helaas geen plek meer over op de boot.
image
Dikke oude bomen met slapende honden, dat is de sfeer hier. Niemand heeft haast.
image
Op zondag gaan we naar de mis in de katholieke kerk. Er wordt prachtig gezongen met een groot koor. Iedereen heeft zijn zondagse kleren aan en overal zijn kinderen, die ook in de traditionele kledij van Tonga rondlopen. Op zondag valt alles hier volledig stil en wordt je geacht je schouders en knieën te bedekken.
image
Vrolijke jeugd achterin de bak.
image
Er liggen veel boten. Sommigen blijven hier tijdens het hurricaneseason aangezien je vrij veilig ligt. De meesten wachten tot het in Nieuw Zeeland wat warmer begint te worden voor ze daar gaan cruisen.
image
Wel bloemen in de boom, maar nog geen blaadjes.
image
Er zijn allerlei bedrijven, die dingen aanbieden zoals, kayakken, swimming with the whales, diving, biking etc de duikshop is van een Nederlander (Huib).
image
Er zijn meerdere muurschilderingen, ook met walvissen.