Lanzarote

20121021-204412.jpg
Dit is nog in de haven van Caleto de Sebo op Isla Graciosa. Deze vissersboot ligt vast met lijnen van talloze aan elkaar geknoopte stukjes.

20121024-145112.jpg
Isla Graciosa verdwijnt uit zicht als wij de noordpunt van Lanzarote omgaan.

20121024-145302.jpg
Lanzarote is een vulkanisch eiland. Weer passeren we het schoolvoorbeeld van een krater.

20121024-145356.jpg
We varen de 30 mijl naar Puerto Calero helemaal op de motor, want er is geen zuchtje wind. dan maar zo. We hebben er wel een lekker zonnetje erbij en de temperatuur op het water is heerlijk.

20121024-145626.jpg
In de oude cruising guide, die we van Leonie en Adam kregen, stond in de kantlijn bij deze haven geschreven: Gouden Bolders! En inderdaad, het klopt, werkelijk nog nooit zoiets gezien. Gelukkig krijgen we ook hier korting van het liggeld, omdat we met de Atlantic Rally for Cruisers (www.worldcruising.com/arc/) meedoen.

20121024-150504.jpg
s’Avonds is er een introductie voordracht astronomie in het auditorium van het voormalige walvismuseum, waar we ons voor inschrijven.
Twee enthousiaste amateur astronomen laten ons beelden zien van de aarde in relatie tot het heelal en geven informatie van de snelheden waarmee dat alles zich beweegt. Boeiend om te zien hoe nietig we zijn. De ene astronoom verteld uitgebreid en vol geestdrift zijn uitgebreide verhaal in nauwelijks te volgens Spaans en zijn collega vertaalt die uitgebreide betogen met een enkele zin in gebrekkig Engels. Toch is het zeker de moeite waard, ook omdat er schitterende video’s vertoond worden veelal genomen vanaf de Hubble telescoop.

20121024-151010.jpg
Na de klassikale sessie gaan we het dak op, waar twee forse spiegel telescopen staan, waardoor we eerst naar de maan kijken. Daarna worden ze afgesteld op Andromeda. Dat is het melkwegstelsel waar ons zonnestelsel over 5000 jaar mee in aanvaring gaat komen. Daar hoeven we ons echter geen zorgen over te maken, want de kans dat harde brokken (zoals de aarde) andere planeten of sterren zullen raken is erg klein. Nou, dan maken we ons maar geen zorgen.
Het is enorm indrukwekkend allemaal! Niet iedereen kan door die spiegeltelescopen kijken, zodat deze andere sterrenkijker geplaatst wordt.