Gijpen

We hebben net voor de derde keer in 12 uur de genua gegijpt. We willen nog steeds zuidelijker komen, omdat er tussen ons en St. Lucia een windstilte ligt. Een van de grootste boten in de ARC is daar kennelijk net in beland. Ze hebben de afgelopen 24 uur 7 (zeven) mijl gevaren en ze hebben allemaal gezwommen. Wij proberen ten zuiden van dat gebied te blijven, maar we merken wel al, dat er veranderingen aan zitten te komen. Was het weerbericht een aantal dagen lang “copy/paste”, nu wordt het echt iets om rekening mee te houden. We verwachten vanaf woensdag duidelijjk minder wind dan vandaag. Dat heeft ook zijn voordelen.
Van onze ‘web-coordinator’ – Pim’s broer Pieter – hoorden we dat iemand zich op ons gastenboek zorgen maakte over de hygiene aan boord in verband met onze beperkte water voorraad. Nou, we douchen niet dagelijks, maar we hebben genoeg water om dat wel te doen. We hebben een watermaker. Het is gewoon niet zo hard nodig om iedere dag te beginnen met een douche en bovendien, we zijn om de beurt op wacht. We lopen 3uur op 3 uur af. Omdat we dat met zijn drieen doen zitten we niet iedere dag op hetzelfde schema. We ontbijten samen om 9 uur en daarna doen we klusjes. Het is inmiddels warm genoeg om daarna naar een douche te verlangen. Zo heeft Pim vanochtend een geforceerde WC pomp mogen repareren (als de afsluiters dicht zitten kun je – ook niet met geweld – niet pompen). Dat leidde tot een uitgebreide douche beurt aan dek. Hanneke komt net onder de douche vandaan. De boot surfte onderwijl met 10,5 knoop een golf af. Ze ‘woopte’ enthousiast.
‘s Avonds eten we vroeg, zodat we met daglicht kunnen koken. Om 6 uur gaan we aan tafel. Hanneke voert in het uur dat daaraan vooraf gaat een acrobatische show op, terwijl ze de maaltijd prepareert.
Ook vroeg deze lieve vragenstelster zich af of er misschien halverwege een mogelijkheid is om extra stores aan boord te nemen bij een van de grotere schepen. Dat is niet het geval, maar ook dat lijkt geen probleem te zijn. We hebben nog voor een week kip en gehakt en in die volgorde moet het ook op. Zelfs al zouden we nog kunnen vissen, dan zou dat nu geen goed idee zijn. Na kip en gehakt mogen we eindelijk aan onze voorraad entrecôte beginnen. Die helpt ons ook weer een week verder.
De afgelopen 24 uur hebben we 191 mijl afgelegd en we hebben nog zo’n 1700 mijl te gaan (inclusief een beetje een omweg om zuidelijk te blijven).
Groeten vanaf 18 graden 0′ Noord; 033 graden 6’ west