Gaatjes prikken

We zijn gisteren om een uur of 5 vertrokken uit de Marina del Rey in Puerto Rico. Het is ongeveer 400 mijl varen. Ons idee was om de eerste nacht heel rustig aan te doen, zodat we rond het middaguur nog zo’n 300 mijl te gaan hebben. Dan is de kans, dat we bij daglicht aankomen het grootst. We gaan naar Cockburn Town, de hoofdstad van Turks and Caicos en gelegen op Grand Turk.
De eerste uren voeren we nog over het relatief ondiepe water rondom Puerto Rico en we dachten dat de zee daarom zo totaal hutsekluts was. We hoopten, de wens was de vader van de gedachte, dat het relaxter zou worden als we bij dieper water zouden komen. In middels varen we over de trog van Puerto Rico, 7000 meter diep, en het is geen haar beter. We kunnen er maar beter aan wennen.
Tijdens die eerste uren waren we live getuige van een conversatie op de marifoon van de Amerikaanse kustwacht met de catamaran Dowadidi, die bij Culebra op een ondiepte was vast komen te zitten en daarbij averij had opgelopen. Ze waren weer van de rotsen afgespoelt, maar konden niet meer sturen en maakten een beetje water. Wij hoorden nog dat de kustwacht met een schip naar hen op weg was, maar dat zou nog een uurtje kunnen duren dus werden jachten in de buurt om assistentie gevraagd. We weten helaas niet hoe het afgelopen is,maar de oproepen bleven onder “panpan”, de tweede noodfase na “mayday” en we gaan er dan ook van uit dat het goed afgelopen is.
We hadden meteen na vertrek uit de marina problemen met de watermaker. Pim heeft op St. Maarten de verkeerde filters gekocht, met gaatjes van 5 micron in plaats van de 20 micron die er eerst op zat; de ene met een lichtblauw stuk plastic, de goede met donkerblauw. In de haven kun je eigenlijk niet proefdraaien in verband met olieresten en andere vervuiling (faeces), dus we testten meteen na het uitvaren. Nou, het water kon meteen op rantsoen en douchen was er al helemaal niet meer bij. De pomp trok het niet door de te kleine gaatjes en wordt dan veel te zwaar belast. Inmiddels heeft Pim het probleem provisorisch verholpen door met een naald heeeel veel kleine gaatjes in de filters te prikken en we maken alweer heerlijk water. Vooral op het douchen kunnen we ons verheugen en groenten koken in zeewater gaat, maar is niet helemaal top (erg zout).
Het is lang geleden dat we een paar nachten op zee waren. We lopen weer 3 uur op 3 uur af en doen het heerlijk rustig aan. We zijn volstrekt alleen op de wereld…..