New generator

We hebben het zelf maar een enkele keer meegemaakt, dat hij uitviel, maar we hadden het al van meerdere mensen gehoord, de oude diesel generator moest hoognodig vervangen worden. Zondag ochtend was het zover. We werden aan boord van de Nelly Rose gewekt door het geluid van een zware scheepsdiesel.

20130513-202341.jpg Dit is een heel ander schip, dan de postboot die iedere donderdag hoort te komen. Dit schip kan dan ook niet aanleggen bij het government dock, maar moet gewoon met de laadklep op de rotsen. De witte container waar CAT op staat, met de grote uitlaat bovenop, is de reden, dat de boot hier komt, het is de nieuwe generator. Niet echt nieuw, maar niet meer nodig of goed genoeg voor een ander eiland en een stap vooruit voor Great Guana Cay.

20130513-202449.jpg De man die op de laadklep staat, heeft een dunne lijn in de hand, waar ze straks de zware tros mee aan de wal kunnen trekken.

20130513-202528.jpg Maar eerst moet die dory uit de weg.

20130513-202723.jpg
De eigenaar is nergens te vinden – er was gisterenavond een grote partij in het dorp – dus klimt iemand anders aan boord, die echter geen sleutel van de buitenboordmotor heeft.

20130513-202846.jpg Hij pakt het anker waarmee het hek van de dory van de kant wordt gehouden en gooit dat een aantal keren ver van de boot weg en haalt het dan weer binnen. Het anker vliegt linksboven op de foto. In de kortste keren is het obstakel verdwenen en kan de vrachtboot de klep op de rotsen leggen. De tros wordt om een grote rots gelegd en het afladen kan beginnen.

20130513-202959.jpg Foto’s van het scheepswerfje van Vaughn komen later nog. Hij staat niet meer in de weg sinds de hoge kant van de rots wordt gebruikt.

20130513-203122.jpg Het afladen gaat helaas niet helemaal goed. De truck komt vast te zitten en kan er met de trailer niet uitkomen. Hij staat nu schuin tegen een paar palmbomen aan. De generator is op het eiland, maar er moet nu nog een keer een kraan of een grote heftruck gebracht worden om hem op de weg te krijgen. De nederzetting is teleurgesteld, maar niet terneergeslagen.

20130513-203257.jpg Toch een beetje onverrichter zaken vaart de vrachtboot weer weg. Niemand weet, wanneer hij weer terug kan komen met de oplossing van het nieuwe probleem.