Norman’s Cay

Vroeg of laat ontkom je er niet aan, om een keer een kwalificatie te geven van de nieuwste bestemming. We kunnen met een gerust hart zeggen, dat het Exuma Cays Land and Sea Park een van de mooiste plekjes is, waar we ooit geweest zijn. Het is een natuurpark sinds de vijftiger jaren en dat merk je aan de rijkdom van het onderwater leven. Op het land heeft men het op Warderick Wells behoorlijk verziekt, door de introductie van de Hutia, maar de andere Cays zijn gewoon mooi groen. Het onderwater leven heeft dezelfde rijkdom, die wij ons nog herinneren van ons verblijf in de BVI 25 jaar geleden.
We hebben veel foto’s gemaakt, vooral ook onder water, maar die zullen we pas kunnen plaatsen als we weer decent internet hebben. De verbinding op Warderick Wells was gewoon te kostbaar. We hebben allerlei soorten vissen gezien in ruime hoeveelheden en variaties. Angelfish, triggerfish, Sergeant majors, butterfly fish, snappers, parrotfish, hogfish, groupers, barracuda’s, wrasses; eigenlijk de hele Fishwatchers Field Guide kwamen we daar tegen en hebben we op de foto. Ook een nurse shark die lekker lag te slapen en vooral veel kreeften. Kreeften die of aan het vechten of aan het vrijen waren. Wij weten niet echt het verschil, maar we hebben foto’s.
Het Park heeft een hele belangrijke functie voor de rest van de Exuma’s en misschien de Bahama’s, omdat dankzij het park de visstand op de andere eilanden gestimuleerd wordt. Dat schijnt ook voor de conch schelpen het geval te zijn. Dit is wel weer een duidelijke herinnering, hoe het er vroeger overal uitzag, en een aanwijzing dat we monumentaal veel schade aan het maritieme leven toebrengen.
We zijn nu langs de Atlantische kant doorgevaren naar Norman’s Cay, het eerste eiland ten noorden van het park. Hier ligt een DC3 in het water, die bij een drugstransport is neergestort. Hij ligt deels boven water en het schijnt een leuke snorkelplek te zijn. We nemen de camera weer mee.
Morgen gaan we door naar Nassau. Daar komen we dan weer in de beschaafde wereld, met Mac Donalds en internet, zodat we de foto’s kunnen plaatsen.