Even nog…

We stonden vanmorgen vroeg op. Het is maar 40 mijl naar Nassau, maar dan heb je nog wat aan je dag. Om 8 uur ging het anker omhoog en om 8.15 zaten we zo vast als een huis. Even niet opletten. Het staat duidelijk op de kaart: VPR Visual Piloting rules. Je moet alleen met goed licht en vlakke zee varen, zodat je de contouren van de bodem kunt zien. De zandbanken kunnen zich verplaatsen en de aanduiding op de kaart is alleen een richtlijn. Toch wilde Pim nog even de bediening van het anker op zijn vaste plek wegleggen. Geen goed idee dus.
Het was ongeveer 2 uur voor laag water en het water liep nog hard de baai uit. Geen schijn van kans om los te komen. We probeerden het met het zeil op en vol gas terwijl we aan het wand hingen om de boot zo schuin mogelijk te houden, maar de komende uren zou de dieptemeter op 1.90 blijven staan,terwijl de boot eerst steeds wat schuiner en na twee uur weer steeds wat rechter kwam te liggen. We pakten onze literatuur in de hand en wachtten tot het zover was en inderdaad om 12.15 waren we weer los. We hadden echt wel pech gehad. We hadden een klein stukje afgesneden. Hooguit 10 meter naast de plek waar we hadden vastgezeten was het weer 3 meterdiep.
Het is wel jammer, want nu moeten we motorzeilen, zodat we toch nog voor het donker in Nassau zijn. Er staat gemiddeld maar acht knoop wind, bijna recht van achteren. Als we de hele dag hadden gehad. Als….