Baltimore

Baltimore, wat weet je van zo’n stad? Eigenlijk vrijwel niets. Pim heeft er vroeger zijdelings mee te maken gehad, omdat veel karton van Kappa Karton, tegenwoordig Eskaboard, via Baltimore en Norfolk naar de VS werd verscheept. Van de historie van de stad hadden we geen idee.
In Baltimore zijn de eerste doden van de Amerikaanse burgeroorlog gevallen. Maryland was een van de zogenaamde grensstaten en de kans was heel groot, dat het zich samen met de zuidelijke staten van de Union zou afscheiden. Daardoor zou de hoofdstad Washington in het afgescheiden gebied komen te liggen, iets wat de Union kost wat kost wilde vermijden. Na het bombardement op Fort Sumter, waarbij geen slachtoffers vielen, maar wat toch gezien wordt als het officiële begin van de burgeroorlog, mobiliseerde Lincoln een legermacht van tienduizenden Noord Amerikanen, die naar Washington moesten komen. Zij werden met de trein vervoerd. Die treinreis voerde door Baltimore, maar daar was geen doorgaande verbinding. De soldaten moesten van het noordelijk station naar het station aan President Street marcheren. Daarbij werden zij uitgejouwd, vervolgens lastig gevallen en met stenen bekogeld. Toen de troepen zich bedreigd voelden, zijn zij gaan schieten. Er kwamen vier militairen en twaalf burgers om. De eerste slachtoffers van de burgeroorlog.
Maryland was de noordelijkste staat met veel slaven. Slaven die het dichtste bij de vrijheid waren, als zij er in slaagden te ontsnappen. Binnen de staat heerste hele grote verdeeldheid over de slavernij, die zelfs binnen families tot onoverbrugbare tegenstellingen leidden.
De treinreis van Baltimore naar Washington heeft historische betekenis. Wij gaan die reis morgen maken.

20130620-212449.jpg
Die historie speelt in Baltimore nog steeds een rol, maar van de verdeeldheid merken wij als toeristen in ieder geval niets. Baltimore positioneert zichzelf als “Charm City”. Het soort reclame campagne van buitenaf, die de bevolking vermag te indoctrineren. Vergelijk het maar met de reclame “de NMB denkt met u mee”. De NMB directie kreeg een cultuurverandering bij het personeel niet echt voor elkaar en zorgde ervoor, dat het verwachtingspatroon van de klant de dwingende factor werd om die verandering toch te bewerkstelligen. Charm City is het offensief van de gemeente; onder andere uitgedragen door grote teksten op de gratis bussen, die door het centrum rijden. Hybride bussen, waarmee 4 routes door het centrum worden gereden. Om de tien minuten komt er zo’n bus. Wat ons betreft werkt het. Wij vinden Baltimore een charmante stad, met een hele gezellige Italiaans wijk.

20130620-212703.jpg
Oude gebouwen zoals deze elektriciteitscentrale zijn goed opgeknapt en hebben een functie gekregen in het leven in de stad.

20130620-212732.jpg In ons blog over de reis naar Baltimore lieten we een foto zien van de saaie metalen structuur, die op de plaats is komen te staan van het Seven Foot Knoll Lighthouse uit 1856. Gelukkig hebben ze dat Lighthouse niet vernietigt, maar is het in 1988 verplaatst naar deze stek. De U.S. coastguard heeft het gebouw, dat inmiddels nogal wat onderhoud nodig had, cadeau gegeven aan de stad. We zullen proberen om er nog een foto van te maken vanaf het water. Het is echt een prachtig gebouw, met een imposante geschiedenis tijdens de jaren dat het in gebruik was.

20130620-213139.jpg De poten van het Lighthouse werden in de bodem geschroefd om het te verankeren op zijn plaats. De zogenaamde Screwpile funderingen, ontworpen door een blinde engineer, die het zo kon beschrijven, dat zijn zoon het kon tekenen.

20130620-213216.jpg Even een sleepboot voor zoonlief.

20130620-213242.jpg
Hanneke staat onder de davits waaraan de boot van het Lighthouse hing. Daarachter zie je de jachthaven, waar Nelly Rose ligt.

20130620-213334.jpg
Echt een mooie vuurtoren. We stoorden een jong paartje, wat op de hoek stond te vrijen. Net toen Hanneke hen wilde zeggen, dat we weg zouden gaan, als ze ons een dollar gaven, vroegen ze ons of we een foto van hen wilden maken. Vervolgens hebben wij hen maar hetzelfde gevraagd.

20130620-213409.jpg
We drinken een heerlijke milkshake in the Hard Rock Café.

20130620-213505.jpg
De “Torsk” is een van de laatste onderzeeërs die de Amerikanen tijdens WW II hebben gebouwd in 1944. De boot heeft een record aantal duiken gemaakt en is daarom wereldberoemd in Baltimore.

20130620-213700.jpg Dit lichtschip lag bij de ingang van de Chesapeake Bay.

20130620-213727.jpg
Let op de gitaar bovenop: Hard Rock Café.

20130620-213907.jpg
We lopen door Little Italy en het valt op hoe iedereen zijn best doet om er iets gezelligs van te maken. We spraken met een man, die een boom aan het planten was in de stoep. Het was de derde boom, die hij rondom zijn hoekhuis aan het planten was. Hij had gaten gehakt in het beton, de bomen geplant en daaromheen gezellige klinkers geplaatst. Er heeft in Ode (tegenwoordig “de Optimist”) een artikel gestaan over dit soort burgerinitiatieven op de openbare weg. Een soort van “Pirate Gardening”, wat de straten personaliseert en er een gezellig uiterlijk aan geeft. We hadden een gezellig gesprek met de man, die ons een Italiaans familie restaurantje aanraadde om later te gaan eten. Goede tip!

20130620-214023.jpg
Stookkelder ( net als in Veere)

20130620-214107.jpg
Yankees Suck. Baltimore houdt enorm van Baseball en de Orioles zijn een voortreffelijk team, dat het goed doet in de series. De New York Yankees zijn momenteel het enige team, dat het beter doet…

20130620-214137.jpg
Baltimore by night. Wel te rusten!