Dolphin Game

Naomi had kaartjes geregeld voor de wedstrijd van de Miami Dolphins tegen de Carolina Panthers. We hadden fantastische plaatsen. Mooier kan het niet. Ze noemen het Football, maar het heeft niets met ons voetbal te maken, dat door de Amerikanen laatdunkend soccer wordt genoemd. Ons voetbal is ook heel anders. De bal wordt rondgespeeld in een poging een opening te maken. Het houdt je de hele tijd bezig. Football is een serie korte sprints, heftige sprints, met daartussen een hoop andere actie met cheerleaders, teksten op een elektronische krant, de stadionspeaker, het stadion orgel en de mascottes die om en over het veld rennen. De spelmomenten vergen intense concentratie om te kunnen volgen wat er met de bal gebeurd. Die spelmomenten zijn hoogst explosief. Een aantal kerels gebouwd als tanks botsen tegen elkaar, terwijl andere mannen beginnen te rennen. De quarterback krijgt de bal in handen en probeert het overzicht te houden en de bal, in principe volgens een vooraf afgesproken ‘play’, bij een bepaalde speler te krijgen. Soms geeft hij hem stiekem aan iemand die langs komt sprinten, een andere keer gooit hij de bal. Het is een boeiend spel en de hele middag is uitermate vermakelijk, zeker als je er met je neus bovenop zit.

20131125-154714.jpg
Een van de mascottes van de Dolphins.

20131125-154807.jpg
Er zijn grote, zware spelers en kleine beweeglijke mannetjes, maar ze zijn zonder uitzondering snel. Er zijn wel veel regels, ook ter bescherming van de spelers bij deze explosie van geweld. Niet iedereen is ‘catch eligible’ of ‘tackle elegible’ en er zijn ook een aantal verschillende manieren om iemand naar de grond te werken die niet mogen. Excessive violence wordt ook bestraft. De scheidsrechter heeft een microfoon en geeft op iedere overtreding een toelichting. Er wordt – op verzoek van de teams – ook gebruik gemaakt van video beelden voor het beoordelen van spelsituaties en dat leidt regelmatig tot andere conclusies.

20131125-154846.jpg
Grote camera’s gericht op de Cheerleaders, die vrolijk in spagaat zakken.

20131125-154933.jpg
Ze doen hun dansje en zijn een belangrijk onderdeel van het spektakel. De dochter van onze havenmeester, acht jaar jong, zit nu al op cheerleader school.

20131125-155004.jpg
Het veld

20131125-155028.jpg
Het voortdurende theater langs de kant van het veld. Ieder team heeft een hele boel spelers bij zich en er wordt regelmatig gewisseld van opstelling aan de hand van de spelsituatie.

20131125-155054.jpg
Om van onze plaatsen naar de uitgang te komen moesten we wachten tot de spelers van het veld af waren. Hun tunnel liep direct achter ons. Deze man pakte zijn kind vanaf de tribune en zag nog wat kennissen zitten waar hij even mee kletste. Hij was in uitermate goede doen, want de Panthers wonnen letterlijk in de laatste minuut. Helaas voor Miami, maar het deed voor ons niets af aan het spektakel. Genoten!

Alle foto’s zijn gemaakt door Naomi met haar I-Phone dit keer.