Jamaica

We zijn aangekomen in Montego Bay op Jamaica. Eigenlijk waren we van plan om nog te gaan duiken bij de Jardinas de la Reina aan de zuidkant van Cuba, maar het was lekker weer en officieel waren we al uitgeklaard uit Cuba. Dat moesten we in Cienfuegos doen, want de eerstvolgende mogelijkheid zou Santiago de Cuba zijn. Daar uitklaren zou een extra 200 mijl varen betekenen en we hadden geen zin in weer een hele grote stad. We hebben genoten van Cuba en waarschijnlijk hebben wee een prachtige duikervaring aan ons voorbij laten gaan, maar de keuze was doorhakken tegen de wind in langs de Cubaanse kust of met halve wind hier naartoe zeilen. We hebben heerlijk gezeild. Veel mooier kan het eigenlijk niet. De wind was er gisteren helemaal uitgezakt, zodat we een tijdje zelfs op de motor moesten varen, maar het water lag er prachtig vlak bij. In de loop van de nacht begon het te waaien. Eerst 8-10 knoop en later 10-13 knoop, precies uit het oosten; halve wind op vlak water. Nelly Rose ging er als een scheermes doorheen.
Als je dan echter bij de Jamaicaanse kust komt krijg je bij die – heersende – windrichting echter langs de bergachtige kust wel te maken met een onvervalste acceleratie zone. Voor ons viel dat nogal mee, maar we hadden het laatste uur toch plotseling tot 25 knoop wind. Volgens de havenmeester kan het ook zo maar tot 35 knoop aanwakkeren.
We hebben hier waarschijnlijk wel internet, dus we gaan gauw weer foto’s plaatsen. Dit echter even als tussenbericht.