Werkdag

We moeten klussen. We hebben ergens een lek. Er druppelt gestaag zoet water de kelder in. Dat is een ondiepe ruimte net onder de trap waar we vooral blikjes in bewaren. Dat is heel lang goed gegaan, maar nu staat er teveel en te vaak water in, zoet water.

20140514-204226.jpg
Achteraf pakken we het verkeerd aan. We werken van achteren naar voren. De bakskisten worden leeggehaald en nagekeken. In de stuurboord bakskist zitten de leidingen naar de buitendouche. Daar hebben we eerder al eens een probleempje mee gehad. We proppen de logeerkamer vol met de spullen die er uit komen. Er staat wel een heel klein beetje water op de bodem, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Het moet iets anders zijn.

20140514-204047.jpg
Het water komt uit een gaatje langs de trap aan de kant van de ‘schuur’. Dat was ooit een deftige kajuit, waar je met zijn tweeën kon slapen, maar dat is nu een berging. Onder de kooi in de schuur zit de boiler. We zien daarin een van de potentiële schuldigen van de problemen. We halen de schuur leeg.

20140514-204330.jpg
De kussens uit de schuur gaan naar buiten. Gelukkig onder de buiskap, want er kwam weer zo’n stortbuitje.

20140514-204512.jpg
Om de plank onder de kooi los te kunnen maken, moeten we de kastjes die Job ooit voor ons heeft gemaakt eruit halen. Supervakman Job had reeds voorzien, dat dit nodig zou kunnen zijn en het is relatief eenvoudig.

20140514-204604.jpg
De kelder ( mm…beetje groot woord) is nu even droog, maar langzaam begint het weer te druppelen. Waar komt het vandaan?

20140514-204806.jpg
Alle slangen worden nagekeken, van de boiler, naar de boiler; we kunnen niets vinden en de ruimte lijkt droog. Het moet ergens anders vandaan komen. We besluiten de bende weer in elkaar te zetten.

20140514-204927.jpg
Hier worden de kiepkastjes weer teruggeplaatst. Wederom een blijk van het vakmanschap van Job. Ze glijden als vanzelf op hun plaats en zitten er zo weer in.
We volgen nu het water vanuit de kelder en halen nog twee vloerdelen eruit. We hadden op iets heel anders gerekend, maar op deze manier bewijzen we toch #$£¥\\!%++++, dat het water wel degelijk onder de kooi van de schuur vandaan komt.
We zijn nu minstens 5 uur aan het klussen en we besluiten, dat het waarschijnlijk een lekkende slang zal zijn. Maarten, een andere vakman die ons met raad en daad heeft bijgestaan bij het klaarmaken van de boot voor het vertrek, adviseerde ons toen, dat waterslangen vroeg of laat vervangen zouden moeten worden. De boot was toen al 12 jaar oud. We hadden toen toch het hele interieur eruit liggen en het leek een mooi moment om dat soort problemen voor te blijven. We hebben alle waterslangen naar voren toe daarom vervangen. Aan de slangen naar de buitendouche zijn we toen niet meer toegekomen. Die liggen langs de uitlaat en worden waarschijnlijk best wel wat warm gehouden. Bij de eerstvolgende gelegenheid gaan we de hele bende weer uitbouwen en in ieder geval die slangen vervangen….
Met dit soort dingen krijgen cruisers ook regelmatig te maken. Alles overhoop halen en weer opruimen is een standaardoperatie. We leggen uiteindelijk 2 dweilen in de kelder en halen de blikjes, die kunnen roesten weg. Alleen Cola en Bier in aluminium blikjes en wat plastic dingen mogen blijven, die roesten niet.
We besluiten de dag met een tocht naar de supermarkt om de laatste inkopen in een Amerikaanse winkel te doen en ploffen na het eten en natuurlijk het opruimen van 5 boodschappentassen, uitgeput op de bank neer. Morgen na de lunch gaan we weer vertrekken. Het plan is om naar het zuiden te gaan waar de wind ons brengt, maar wel zo oostelijk mogelijk……