Bonaire

Het contrast kon natuurlijk niet groter. We hadden er ook echt weer zin in. Mensen, veel mensen. We werden, na een verrukkelijke zeiltocht vanaf de verlatenheid van Las Aves de Barlovento, in Bonaire verwelkomd door Gerard van de Sylfer, die ons hielp om een mooring op te pikken. Als er vlagen van 25 knoop doorkomen is dat soort hulp echt altijd welkom. Hij vertelde ons, dat het Nederlandse contingent hier op Bonaire om vijf uur ‘s middags bij Karel’s borrelt. Daar ontmoetten we dan ook, behalve de Sylfer, de Blabber en de Acapella. Reuze gezellig. Zij vertelden ons, dat er die avond een evenement zou zijn.
Als je zo rondreist als wij, beland je af en toe bij evenementen waar je in Nederland nooit aan toe zou komen en misschien zelfs niet welkom zou zijn. Omdat je er niet bij zou passen vanwege je leeftijd of omdat je er zelf niet over zou piekeren daar naar toe te gaan. Hier gaan iedereen mee in de vaart der volkeren en hebben ze elkaar nodig om het gezellig te maken. Zodoende belandden wij vanavond bij de Pop-Quiz bij Little Havana. Een quiz waarbij jong en oud zich met elkaar meet op het gebied van kennis van de popmuziek. Je zou denken, dat je daar als oudere een voordeel bij zou moeten hebben. Je hebt immers al die jaren top-40 muziek meegemaakt. Top-40 muziek vanaf 1956. Helaas, niets is minder waar. De jeugd blijkt alle belangrijke popmuziek uit de historie met naam en toenaam te kennen, terwijl onze kennis in ieder geval staakte bij de negentiger jaren. De Blabber en de Acapella voegden daar nog een decennium aan toe, maar daarna zaten wij als team redelijk stuk en konden ook de Harmatan en de Foxy Lady ons niet echt op het hoogste niveau helpen. De lokale jeugd zong alles gewoon mee en wist met naam en toenaam waar het om ging. Het is overigens wel leuk om te zien, hoe de muziek uit onze jeugd beklijft. Net zoals het jammer is vast te moeten stellen, dat wij ergens rond ons veertigste levensjaar het contact met de nieuwe muziek hebben verloren. De poedelprijs werd ons bespaard, maar de Hall of Fame van Little Havana zullen we niet verrijken met onze portretten.
Zoals we hier met al die boten liggen, zijn we wel met zijn allen van de klas van 2012. We hebben dan ook een groepsfoto gemaakt, die we zullen opsturen aan het blad Zeilen. Het was immers dat blad dat de bijeenkomst bij de Vereeniging in Loosdrecht had georganiseerd voor de vertrekkers van dat jaar. Het is leuk om te horen wat iedereen sindsdien heeft gedaan en wat ze nog gaan doen. Daar gaan we de komende dagen uitgebreid van genieten. Vanavond was vast een heel gezellig voorproefje van wat ons de komende weken hier rondom het onderwaterparadijs Bonaire ook boven water te wachten staat.