San Blas 5. Nargàna

image
We zien de 2 eilanden, die door een brug met elkaar verbonden zijn. Nargàna en Akwansundup zijn de meest ontwikkelde eilanden van de hele San Blas archipel. De bergen op de achtergrond zijn het vasteland van de provincie Kuna Yala van Panama. Niemand woont daar, want het stikt van de muggen, die aan het eind van de middag beginnen te steken. De boeren paddelen naar hun akkertjes en zijn om 13.00 uur weer terug. De mensen krijgen op die manier geen malaria of gele koorts of andere ellendige ziektes en worden ook regelmatig zeer oud. image Ook hier is het weer goed oppassen geblazen om zonder schade langs de ondieptes te varen. image
We liggen tussen de 2 eilanden voor anker.
image We zien veel Ulu’s naar de rivier de Diablo gaan en horen later dat ze daar zoet water gaan halen met jerrycans. Er was hier een pijp, die zoet water vanaf het vasteland bracht, maar een of andere cruiser heeft kennelijk zijn anker er bovenop gedropt en nu is de pijp kapot. Dit heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de mensen hier.
image Er ligt een Colombiaanse boot, die voorraden komt lossen.
image Als we over de brug lopen, kun je goed alle over het wateruitstekende WC’s zien. image Er staan bijzondere lantarenpalen op het centrale plein. Op de achtergrond een restaurant, waar we later even lunchen. Uitgedroogde kip, maar de frietjes waren heerlijk.
image Muurschildering.
image Voor het merendeel zijn er nog palmbladerenhutten, maar er staan ook een paar stenen huizen tussen. image Men heeft televisie en hier ook een golfplatendak.
image Was machines zijn er niet. Alles gebeurt op de hand.
image Dit is weer een mooi hoekje, maar verder is het een beetje armzalig allemaal.
image Vuilnis is een probleem. image Dit huis is net nieuw gebouwd kennelijk. Ineens wordt daardoor de kloof tussen arm en rijk zichtbaar.
image De stoelen in het restaurant zijn kleurrijk.
image De winkel heeft ook wat beperkte verse groente en vlees in een niet goed afgesloten diepvrieskist. We gaan voor de kip.
image In deze winkel kun je s’ochtends en aan het eind van de middag brood kopen. Heerlijk brood!
image De plattegrond van Kuna Yala. Wij zijn nu waar de vlag van Kuna Yala in het water zit.