Panama Kanaal 3

image
De Panamese vlag wappert fier.image
We varen de laatste sluis in.
image
Dit gebouw staat hier al sinds de opening van het Kanaal 100 jaar geleden.
Het logo is hetzelfde als van onze dinghy: Lodestar. Het heeft lang geduurd voor het klaar was en er hebben veel mensen aan gewerkt. De Fransen maakten een valse start met de bouwer van het Suez kanaal, Ferdinand de Lesseps, die dacht dat het hier ook wel zonder sluizen zou kunnen. Zij verloren van de aardverschuivingen, de gele koorts, de malaria en nog wat tropische aandoeningen. Daarna kwamen de Amerikanen, die eerst nog even een onafhankelijkheidsstrijd van de Panamezen tegen Colombia organiseerden. Zij bouwden het kanaal binnen de gebudgetteerde tijd en geld. Het idee om het te gaan graven, werd overigens al geopperd in 1524 tijdens Keizer/Koning Karel 5e, maar hij legde uiteindelijk alleen paden aan, waarover de muilezels volbeladen met het goud van de Inca’s naar de schepen konden worden vervoerd. Het kanaal is 50 mijl lang. Een vrachtschip gaat er in 8 à 10 uur doorheen. Het eerste schip, de SS Ancon, voer in 1914 door het kanaal. Sindsdien is het ononderbroken in gebruik geweest. De deuren en de constructie zijn, goed onderhouden, nog steeds oorspronkelijk.
image
Bij het museum staan veel mensen te kijken.
image
De laatste sluisdeuren gaan achter ons dicht.
image
We treden in de voetsporen van de Elena, die hier in 2010 doorheen ging. Zie www.vijftigtintenblauw.nl, Het mooie boek over hun reis.

image
Er komt nog een hijskraan naar beneden gereden.
image
Hanneke zwaait naar de kinderen en kleinderen, die alles via de webcam volgen.
image
En dan is het tijd om het flottielje te ontbinden en zelfstandig de Pacific te bevaren!
image
De containerhaven van Panama city is net als in Rotterdam in Chinese handen. image
Dit is de ‘Bridge of the America’s’ . Hij verbindt Noord met Zuid Amerika.
image
De linehandlers worden opgehaald en zij nemen meteen de gehuurde autobanden en lange lijnen weer mee.
image
Ook Carlos onze tweede advisor gaat van boord. Alleen Henry is er nog. Hij blijft vannacht nog slapen en gaat morgen met de bus weer terug naar Shelter Bay.
image
Dit kleurrijke gebouw steekt goed af tegen de grijzige horizon van Panama City. Het is het www.biomuseopanama.org. De architect, Frank Gehry, die ook het Guggenheim museum in Bilbao in Spanje bouwde.
image
Ter hoogte van de Miraflores-sluizen staat een blauwe punaise. Het is nog wel even varen naar onze ankerplaats bij La Playita, waar we om 15.45 de haak droppen. Er liggen hier wel 50 boten voor anker.