Foto’s San Blas 11

We zijn natuurlijk al weer een hele tijd weg uit de San Blas en af en toe verwarren we de lezer mogelijk met stukjes Colón of Panama tussendoor. We hebben zodanig genoten van de San Blas en de unieke cultuur van de Kuna Indianen, dat we daar niets van willen overslaan; vandaar. We zijn nu echter weer bijna ‘bij’. Er komt nog één post over een dinghy safari en nog een andere met sfeerbeelden en dan gaan we weer over tot de orde van de dag.

image
Er zijn meerdere scheepswerven op het eiland. Een ulu heeft een beperkte levensduur. We kregen geen duidelijke antwoorden over de gemiddelde levensduur. Dat lijkt een beetje een kwestie van geluk, de kwaliteit van de boomstam en zorgvuldig gebruik. Justino was er een aan het bouwen, die al tijdens de bouw min of meer dood was, omdat er een knoest in de boeg bleek te zitten. Dat zijn grote teleurstellingen voor de ulubouwer.
image
Vol trots wordt dit chique huis getoond.
image
De Ulus worden zorgvuldig geparkeerd op deze stellage.
image
Kaken van tapirs en zwijnen. Het is niet duidelijk waarom ze die bewaren. Misschien voor goed geluk?
image
Dit is een van de  Shamanen van Isla Gertie. Hij heet ons hartelijk welkom.
image Eindeloos speelplezier in de Ulu voor de kids.
image Justino, onze gids, laat zien hoe ze sap van suikerriet maken. De stengels worden in de V onder de staak  geperst terwijl  de kinderen op het uiteinde heen en en weer gaan zitten wippen. Een spelletje voor de een en sap voor de ander.
image
Er ligt een stapel klaar om geperst te worden. Er wordt uiteindelijk een krachtig drankje van het sap gemaakt dat alleen tijdens een of ander feest gedronken mag worden. Een enkele keer exces is duidelijk geaccepteerd, maar verder wordt er niet of nauwelijks gedronken.
image Justino met zijn kinderen en een buurmeisje.
image Mola in the making.
image
De kinderen zijn de hele dag met elkaar aan het spelen en zorgen ook voor elkaar.
image
Je ziet de door de regering geregelde zonnepanelen tussen de hutten op dit eilandje staan.
image Kennelijk heeft een cruiser zijn zeil hier gedoneerd.
image De teenagers zijn net als elders, giechelend met elkaar bezig. Dit stel deed de deur van een van de wc’s voor ons open waar een stelletje leeftijdgenoten met elkaar zat te vrijen. Grote hilariteit.