Pelikanen

We zijn dol op pelikanen en hier zie je er heel veel. Rond borreltijd komen ze vaak achter onze boot vissen, vergezeld van hun vaste begeleiders, de meeuwen. Het is een schouwspel waar we geweldig van genieten. De meeuwen profiteren geweldig mee van de inspanningen van de pelikanen en ze gaan erg gemakkelijk met elkaar om. We hebben er nog geen foto van kunnen maken, maar de meeuwen gaan soms gewoon lekker op het hoofd van de pelikaan zitten. Dat is echt een koddig gezicht.

imageDe pelikanen zijn hele goede vliegers. Je ziet ze overdag in grote getalen thermiek vliegen op grote hoogte. Ze zijn groot en zwaar en hebben dus eigenlijk geen  respect voor niets of niemand in de lucht. Ze klapwieken gewoon door op hun koers en lichte vliegtuigen en helikopters moeten echt voor hen oppassen.
image
Ze vissen vlakbij Nelly Rose.
imageJe ziet ineens de snavel meer naar beneden gaan wijzen. Dan hebben ze prooi op het oog.
image
Hij speurt het water af op zoek naar een versnapering.
image
Ineens laat ie zich valleen.
image
Ze storten zich met zo’n krachtige klap in het water. Dat doet hun ogen uiteindelijk geen goed doet en veel pelikanen worden blind aan het einde van hun leven en komen dan om van de honger of ze gaan vissen op makkelijker plekken, maar die zijn talrijker. Ze schatten dan vaak een duik verkeerd in en knallen op een steiger.
imageVoor de vissen daaronder is het te laat.
image
Heerlijk hapje verorbert.
image
Op naar de volgende hapklare brok.
image
Deze foto’s zijn door Pim genomen met het grote toestel.