Bijna klaar om te weer te gaan reizen

image
Marvin komt Nelly Rose van onderen schoonmaken. Je mag niet op de Galapagos arriveren met een vieze boot. Ze komen dat controleren en je wordt weggestuurd als je onderwaterschip aangegroeid is.
image

Marvin  heeft een Hookah bij zich die alleen op 110 Volt werkt en wij hebben alleen 12 Volt en 220 Volt aan boord. We mogen van een andere cruiser een generator lenen die wel 110 Volt kan maken. De Hookah is lek bij de aansluiting en Marvin krijgt te weinig lucht binnen. Het dreigt een misukte missie te worden, maar Pim kan de aansluiting provisorisch repareren en hij kan weer doorgaan met zijn scotchbritedoek.
image
Pim probeert de kabelbende in het ankerluik op een verantwoorde wijze en vooral vochtvrij op te bergen. Hij past er net in, maar kan dan werkelijk geen vin meer veroeren. Uiteindelijk lost hij het op tewijl hij op zijn buik ligt en met zijn hele bovenlichaam in het ankerluik verdwijnt. De foto daarvan is om estetische redenen door de redactie geweigerd. het hele project is wel een succes, want de ankerlier werkt weer! we kunnen weer gaan varen.

image Er ligt een iguana op de tak. We zijn bij de dependance op Punta Culebra van het Smithsonian Tropical Research Institute om nog even snel de tentoonstelling daar te bekijken.
image
Er liggen meer boten te wachten op een beetje wind.
image
Mooie rooie.
image
Dit is de beruchte en gevreesde Lionfish. Hij is vermoedelijk in dit deel van de wereld gekomen als verstekeling op een schip en hoort eigenlijk thuis langs de kust van Afrika. Hij heeft hier geen natuurlijke vijand en kan zich daardoor snel vermeerderen. Hij brengt veel schade toe aan de autochtone bevolking. Hij schijnt echter wel lekker te zijn om te eten en het wordt overal zeer aangemoedigd om hem te vangen in de ijdele hoop, dat de invasie allochtonen teruggedrongen kan worden. Dat gaat niet lukken, want ten eertse duiken, snorkelen en jagen de mensen maar op een heel klein gebied in relatie tot de plaatsen waar ze voor kunnen komen en ten tweede vestoppen ze zich heel voortreffelijk, zodat ze zelfs in die gebieden waar de mens wel komt, gewoon overleven. Zijn stekels zijn super venijnig.  Als je door hem een Lionfish wordt gestoken in je hand of zo, dan zwelt je totale arm op tot flinke proporties.
image
Er is een zwembad met interressante combinaties van French Angelfish met een schildpad boven vier haaien (nurse shark)
image
Als Hanneke het toestel onder water houdt, komt hij nieuwsgierig kijken of het toevallig geen eten is. Ze moet de camera wegtrekken, want alleen visuele informatie blijkt niet voldoende om de camera als voedsel af te wijzen.
image
Onbegrijpelijk dat deze leuke beesten worden gegeten.
image
Er zijn ook een aantal terraria met kikkers. We zien een kleintje van ongeveer 1 cm., die schijnbaar gevaarlijk kan bijten. Deze groene kikker, een red eye tree frog, houdt zich heel plat op het blad en hij is moeilijk te spotten, maar is wel iets groter: drie cm.
We zien ook een stuk of tien piepkleine kikkers. Ze zijn zwart en net zo groot als een vlieg. Gelukkig zijn die niet gevaarlijk. In ieder terrarium is het opnieuw een zoekplaatje om de kikkers te vinden. Ze zijn meesters van de camouflage. Als gewone wandelaar in de natuur mis je veel van dit soort verrassende dinegen.