Van kikker naar zaling.

Nelly Rose moet er onderwater behoorlijk angstaanjagend uitzien. Ik kan mij er iets bij voorstellen. Ben je net rustig met je klasje van de vliegende vissen school bezig met het ochtendonderricht in deze normaal vrijwel uitgestorven wateren en dan komt er opeens een grote schaduw op je afschuiven. Voor ons hierboven ziet het er dan uit alsof het water kookt. Wel honderd vliegende vissen en visjes zoeken een veilig heenkomen. Het spat als ze opstijgen en ook als ze een stukje verder weer tegen het water aan smakken.
In goede doen komt Nelly Rose aanstuiven, maar tegenwoordig komen we aanschuiven. We houden de boot zo veel mogelijk in bedwang om de krachten op de beschadigde tuigage in toom te houden. De snelheid kunnen we door het reven behoorlijk controleren, maar het golvenspel laat zich niet dicteren. Ik ben daarom vanochtend door mijn dappere echtgenote in de mast gehesen om nog weer een lijn, nu vanaf een kikker via de onderste zaling en door een blok op de voetrails naar de lier van het grootzeil, vast te zetten. De gebroken trekstang, die normaal vastzit aan een plaat die met een twaalftal bouten op het verticale hoofdschot zit geschroefd, is nu vervangen door de kraanlijn, de checkstay, de grootzeilval en twee dynema lijnen die om de onderste zaling, één aan bakboord van de mast en één aan stuurboord tussen het verticale hoofdwant en het diagonale want in. Al die lijnen zorgen er nu voor dat de spanning die ooit via die één duim dikke RVS trekstang verdeeld wordt over zeven punten langs de romp dek verbinding.
We hebben inmiddels redelijk vertrouwen in onze noodvoorzieningen en de kunst is nu om ervoor te zorgen dat we niet overmoedig worden. Het is zo aantrekkelijk om een halve knoop harder te varen. Het lijkt niet veel, maar over de dag tikt het behoorlijk aan. Gelaten accepteren wij de zelf opgelegde maximum snelheid van 5 knoop. Iedere drie uur controleren we de situatie en we spitsen voortdurend onze oren. We schrikken op bij ieder onverwacht geluid, en blijven duimen dat het weer en het water zich rustig houden. Duimt u met ons mee?