Tahiti, sportevenement

image
We arriveren al vroeg bij het jaarlijkse internationale Polynesische sportevenement, dat gehouden wordt op een terrein naast het musée de Tahiti. Er zijn ook deelnemers uit Hawaii en Nieuw Zeeland.
image
De golven beuken tegen de kade aan. In de verte ligt het eiland Moorea waar we later naar toe zullen gaan.
image
De zelfgemaakte speren worden naar een kokosnoot bovenop een paal gegooid. Eerst gaan de kinderen met hun mamma’s. Moeders zoent haar zoon en wenst hem succes. De kinder- en de damescompetitie wordt gelijktijdig afgewikkeld.
image
Het is best ver en hoog. Voor de vrouwen en kinderen vanaf 15 meter afstand en op een hoogte van 6,2 meter. De mannen moeten straks vanaf 20 meter aan de slag en de kokosnoot hangt dan op 7,8 meter.
image
Hij doet geweldig zijn best en raakt hem ook meerdere keren.
image
Ook de vrouwen zijn bloedserieus en fanatiek.
image
Op een ander veld zijn ze bezig met een wedstrijd coconuthusking. Ze slaan de kokosnoot bovenop een paaltje en moeten dan de schil er zo snel mogelijk afkraken. Er doet ook één vrouw mee. Zij krijgen allemaal 15 kokosnoten, en ze verslaat alle mannen met groot gemak. Onder Video kun je er een filmpje van zien.
image
De klok loopt en het is warm. Dit is een van de oudste sporten op deze eilandenarchipel.
image
Bijna alle locals dragen prachtige bloemenkransen.
image
De meisjes zien er mooi uit en natuurlijk ook met zwarte parels.
image
Als iedereen binnen de vastgestelde tijd tien speren heeft gegooid, wordt de paal naar beneden gehaald en gaat de jury punten toekennen. De noot is verdeeld in vijf vakken. De kruin is tien punten waard. De vlakken daaronder acht, zes, vier en de onderkant twee punten.
image
Op het veld hiernaast zijn de traditionele dansen van de Marquesianen begonnen.
image
De Marquesianen zijn een groter en veel steviger volk dan de Tahitianen.
image
Het zijn hele stoere binken die je niet graag in het donker tegenkomt. De vrouwen zingen er hoog tussendoor. Ook hiervan staat een filmpje onder Video.
image
De dans is imponerend en ook zo bedoeld. De band klinkt ook meer als oorlogtromgeroffel eigenlijk.
image
Helemaal gelukkig.