De halve bol

We vertrokken op 12 augustus 2012 vanuit de Veerhaven. De positie van die Veerhaven is 51:54 N en 4:29 O. Vanochtend passeerden we 175 graden en 31 minuten westerlengte. Dat betekent, dat we de halve aardbol hebben omzeild. Daar drinken we vanavond een biertje op. Het volgende doel is terugkeren op het oostelijk halfrond. Dat is nog maar een paar honderd mijl. Goed om te weten waar het volgende biertje vandaan komt.
We zijn donderdag 1 oktober om 23.00 uur UT (Universal Time) uit Tonga vertrokken voor de laatste grote etappe van onze reis. Het is ongeveer 1400 mijl naar Nieuw Zeeland, maar we zullen wel wat meer moeten varen om bij de wind te blijven en overvloedige wind te vermijden. Het zou moeten kunnen dat we rond de 14e oktober in Whangarei aankomen. Het is echter geen voorspelbaar tripje over de rug van de passaatwinden, maar we hebben te maken met echte variabele weersystemen. Daar waar op het noordelijk halfrond het weer bepaald wordt door stationaire hogedrukgebieden, zoals het Azoren hoog, zijn de hogedrukgebieden op het zuidelijk halfrond voortdurend in beweging, meestal in westelijke richting. Ze worden dan gevolgd door een laag en verbonden door een trog. Da’s hele andere koek. We laten ons dan ook de les lezen door weerkundige Bob McDavitt om ons door die complexiteit heen te leiden. Wordt vervolgd.