Auckland

image
Als we eindelijk klaar zijn met klussen aan de boot, pakken we de bus naar Auckland. Na drie uur komen we over de brug vanwaar deze foto is genomen.
image
We slapen in een B&B middenin de stad en in de parkeergarage eronder staat deze aparte auto, een Lamborghini.
image
De kamer is piepklein, maar het uitzicht vanaf de 28-ste verdieping is grandioos.
image
Het is nu niet druk op dit belangrijke kruispunt van Queenstreet. Alle verkeerslichten gaan tegelijkertijd op rood en dan mogen alle voetgangers oversteken; ook diagonaal. Dat kan er voor onze ogen raar uitzien, maar in Tokyo doen ze dat al decennia lang.
image
De beroemde Sky Tower van Auckland is nog net te zien tussen de glazen reuzen van banken en verzekeringsmaatschappijen.
image

Er zijn vooral veel moderne gebouwen in deze stad, maar een enkel element laat zien dat Auckland ook een historie heeft. Die gaat niet veel verder terug dan de tweede helft van de negentiende eeuw. In tegenstelling tot Australië is er in Nieuw Zeeland sinds die tijd over het algemeen een goede verstandhouding geweest met de oorspronkelijke bevolking. Die stammen oorspronkelijk van het Aziatische vaste land en van Indonesie en de Philippijnen. Vandaar zijn mensen ongeveer 3000 jaar voor het begin van onze jaartelling over zee getrokken naar Polynesië. Toen de Markiezen overvol raakten zijn de mensen van daaruit uitgewaaierd naar de Paaseilanden, Hawaii en naar Nieuw Zeeland. Het zijn dus mensen met een andere achtergrond dan de oorspronkelijke bewoners van Australië. De Maoris en de van oorsprong Europese bevolking leefden goed naast en met elkaar en dat is vermoedelijk ook de reden, dat er niet moeilijk wordt gedaan over de grote influx van Aziaten. De verwachting is, dat zij over een jaar of twintig net zo talrijk zullen zijn als de mensen met een Europese oorsprong. Als je het straatbeeld vandaag bekijkt lijkt het alsof dat nu al het geval is. Er lopen heel veel vooral jonge mensen van Aziatische oorsprong door de stad.
image
We kopen een stekker met plug voor NZ voor onze Apple spullen. We zien voor het eerst accessoires voor de Applewatch.
image
“Oud” gebouw naast de glanzende nieuwe. Oud is natuurlijk relatief in zo’n vrij nieuw land.
image
In onze koffie zit een Silver Fern ; het nationale symbool van Nieuw Zeeland.
image
Ferrybuilding, hiervandaan vertrekken omder andere  de ferry’s naar de noordkant.
image
Naast het scheepvaartmuseum ligt deze reuze outrigger. Ze zijn met 10 van die dingen gaan varen vanuit Frans Polynesië via Hawaï naar San Francisco en nog heelhuids aangekomen ook. Ze zijn gebouwd naar de overgeleverde vorm van de schepen waarmee de Polynesiers tussen de eilanden voeren en waarmee Nieuw Zeeland als laatste land ter aarde uiteindelijk door mensen werd bevolkt.
image
Ze vertrekken zometeen voor een toeristentochtje.