Maritiem Museum

image
New Zealand heeft niet alleen een belangrijke maritieme traditie, maar ook zeilen als sport is heel erg belangrijk in het land. Het Maritieme Museum geeft van beide kanten een prachtig overzicht. Het ziet er goed uit van buiten, met traditionele schepen in het water, en een van de Steinlagers aan de muur.
image
Nooit geweten dat onze Abel Tasman uit Lutjegast kwam. Hij was het die deze hoek van de aarde ontdekte in de zeventiende eeuw. Hij rapporteerde er over aan de VOC, maar die zag er niet veel in. Pas honderd jaar later kwam Cook, die voor de Engelsen beslag legde op Australië en Nieuw Zeeland.
image
Altijd stoer zo’n mooie oude sleepboot.
image
Het land moest bevolkt worden en er werden veel ideeën ontwikkeld om het aantrekkelijk te maken voor mensen om hier naartoe te gaan. Sommigen gingen gratis naar hun beloofde land en soms kregen er zelfs een heel stuk land bij. Het museum geeft een mooi beeld van die hele periode; van de eerste immigranten die op de oude zeilschepen kwamen, van de mensen die met stoomschepen werden gebracht en uiteindelijk van de luxe passagiersschepen, die in de vijftiger jaren nog grote aantallen mensen vervoerden.
imageHet winnen van de America’s Cup was voor Nieuw Zeeland waarschijnlijk een nog grotere gebeurtenis dan het winnen van de Rugby World Cup. De gekte in de straten daarna was totaal. Dit is een kopie van de Cup. De beker zelf is een zilveren cup, die ook wel de Auld Mug wordt genoemd. In 1995 werd de schaal ernstig beschadigd door een politiek activist die streed voor volledige rechten voor Maori’s in Nieuw-Zeeland. De cup werd (gratis) gerepareerd door de oorspronkelijke zilversmid, Garrard’s uit Londen.
image
De eerste zeilboot die de cup won kwam daarvoor naar Engeland. Het was de schoener America, waarnaar de one guinea cup is vernoemd. Het is de oudste sport trofee waar nog steeds om wordt gestreden.
image
Dit is de boot waar de Kiwi’s de Cup mee wonnen! De Black Magic.
image
De sokken hangen een eindje verderop.
image
Er is tegelijkertijd een expositie van historische badpakken in het museum.
image
Grappig om te zien al die oude badpakken.
image
Eenmaal weer buiten drinken we een biertje in het café aan het water waar nog meer moois ligt.
image
Prins Charles en Camilla liepen daarachter rond. Ze zijn op werkbezoek in NZ en regelmatig op de TV.
image
Dit is een van de eerste schepen die hier in Nieuw Zeeland speciaal werd gebouwd om wedstrijden mee te varen. Het schip is inmiddels meer dan honderd jaar oud.
image
De heren zitten lekker een biertje te drinken.
image
Terwijl de dames zich suf kletsen..
image
Het was een leuke dag in dit mooie Maritieme Museum. Als je in de buurt bent, moet je zeker even gaan kijken!