Allemaal beesten.

image
Er zit ook een blowhole, waar het water door een gat omhoog wordt gestuwd. Soms wel 20 meter hoog.
image
Pim raakt onder de indruk van de prachtige tinten op de varens en maakt er een heleboel foto’s van. Het zijn mooie schakeringen tussen het groen en het roodbruin.
image
De meeuwen zijn er als de kippen bij, als je je tafeltje verlaat.
image
Wij rijden naar het strand en lunchen in de eigen campervan. Deze meeuw kwam kijken of we niet iets over hadden. De meeuw blijft op veilige afstand.
image
Er kwam ook nog een weka kijken. Die is veel minder bescheiden of voorzichtig dan de meeuw. Met een beetje geduld hadden we hem waarschijnlijk binnen kunnen krijgen, maar hij at in ieder geval van het trapje.
image
De bruggen zijn enkelbaans en deze moet zelfs ook met de trein worden gedeeld. We hebben een zo’n passage gehad waar verkeerslichten het verkeer regelden, maar meestal is het gewoon een verkeersbord dat zegt wie er eerst mag.
image
De rhododendrons staan overal volop in bloei. Deze kleur is onze favoriet.
image
We gaan naar een lokale natuur tentoonstelling, omdat we daar een kiwi te zien zullen krijgen. Als bonus is er ook een tank met een hele zooi grote palingen die net gevoerd worden. We mogen ze aaien. De palingen blijken héél erg zacht; fluweelachtig. Een beetje te vergelijken met de pijlstraatroggen, maar dan toch net weer anders.
image
Goed kijken, dan zie je een heuse Kiwi. Ze zitten in een groot hok met nachtverlichting. Het zijn nachtdieren en ze worden bedreigd. Door honden en wilde katten, maar zeker ook door de stoat (een marter) en de possum. De marter is rond 1890 uitgezet door mensen die daarmee de konijnenplaag dachten te bestrijden. Het middel bleek ruim erger dan de kwaal. De possum was een geschenk uit Australië. De bedoeling was het opzetten van een bontindustrie in Nieuw Zeeland. Dat is best wel gelukt, maar de prijs is ongelooflijk hoog. De possum wordt met man en macht bestreden. Met vallen, door ze te schieten en zelfs met 1080 – Sodium Fluoracetate. Nieuw Zeeland is een van de grootste gebruikers van dit gif in de strijd tegen de rat, de possum en de marter. Allemaal binnengebracht door de mens. De rat kwam al met de boot van Cook (waarschijnlijk ook al met die van Tasman), maar de possum is een gevolg van de ondoordachte en uitendelijk onnozele acties van de goedbedoelende mens.
image
Ze zijn ongeveer 40 cm. hoog .
image
Dit zijn Possumhuiden.
image
Dit is een opgezette possum. Het is een buideldier.

image
Stapeltje huiden, klaar om iets moois van te maken.
image
In deze werkplaats maken ze er plaids van en tassen en kleden enz…
image
Midden op het kruispunt in de stad staat deze Clocktower.
image
De stad heet: Hokitika