Invercargill for petrolheads

Invercargill is de hoofdstad van Southland en Southland gaat vooral om landbouw en veeteelt. Verder is er in de buurt geen echte stad meer te vinden. Dat betekent dat er in Invercargill dealers zijn voor alle landbouwmachines en tractoren. Alle bekende merken zitten er aan de hoofdweg. Voor auto’s gaan de Southlanders ook naar Invercargill. Het is een aaneenschakeling van showrooms van erkende merken en er is een levendige handel in gebruikte auto’s, motoren, quads en alle soorten golfkarretjes en dat soort handige karretjes. Het is een stad voor Petrolheads, en het heeft zelfs een mooi circuit:Terretonga. Daar kwamen in vroeger tijden voor de Tasman Series grote namen op af zoals Stirling Moss, Jim Clark, Graham Hill, Jack Brabham en nog een heel rijdje van die halfgoden. In Europa was het dan winter en hier en in Australie was er een perfecte serie om de heren ook in die tijd van de straat te houden.
Verder is de stad bij petrolheads op de kaart gezet door Burt Munro en zijn akties in Bonneville, en daarom is het niet eens echt gek dat Dave Brown, een van de beste replica bouwers van oude sportwagens, hier zijn workshop heeft. Dat kan, omdat hij hier gek genoeg ook de toeleveranciers heeft, zoals de man die voor hem de carosserie delen kan maken met ‘The Wheel’, een veelal vergeten stukje vakmanschap. Dave maakt alles wat hij niet meer origineel kan kopen helemaal nieuw.

image
Dave Brown, een autobouwer van het speciale soort. Hier staat hij voor een Jaguar D-type in een twee persoons uitvoering. Daar zijn er oorsponkelijk maar weinig van gemaakt, omdat het eigenlijk echt een auto voor het circuit was. De tweepersoons versie is lang niet zo stijf als de eenzitter, omdat er een veel groter gat in de carrosserie zit, maar je kunt in ieder geval met zijn tweeën op reis (Zonder baggage en alleen met mooi weer).

image
Dit is een uniele auto. Het wordt een Ford GT40 spider, waar er oorspronkelijk maar één van gebouwd is, die op Sebring heeft gewonnen. De auto moet eigenlijk helemaal opnieuw bedacht worden, omdat constructie in die tijd niet gebeurde aan de hand van volledig geengineerde ontwerptekeningen. Problemen werden tijdens de bouw opgelost. Paul is een specialist op dit gebied en is vrij snel na de start van het project zeven jaar geleden (!)  erbij betrokken geraakt. Hij is nu een paar weken overgekomen om enkele knelpunten op te lossen. Het wordt een schoonheid.

image
Dit moet het worden.

image
Alle onderdelen, zoals de hoge druk slangen en zelfs de carburateurs, worden nieuw gemaakt. De kostprijs van dit soort replica’s loopt dan ook erg in de papieren en je praat over meerdere hondedduizenden dollars. De originelen van dit soort auto’s zijn echter vele miljoenen waard, dus als je die niet hebt, dan moet je wat anders….
image

image

image
Voor de carroseriedelen worden houte mallen gemaakt die als hulpmiddel dienen voor de man die de panelen dan met ‘The Wheel’ moet maken.
image
Deze mooie ronde vormen zijn het resultaat van ongelooflijk vakmanschap
image

image
Hij maakt vrijwel alles zelf, want een ander houdt zich volgens hem nooit exact aan de bijzondere maten.

image
Hij heeft ook een projekt lopen met de wielen van een Sulky voor de paardenraces.

de GT40 hieronder is het oorspronkelijke bodywork van de auto van Sid Taylor en Denny Hulme. Er moet een nieuwe auto ‘onder’ komen

image