The Vintage Car and Tractor Museum

Het barst in Nieuw Zeeland van de auto, truck, tractor en vliegtuig musea. Het zijn echte petrol heads en bovendien zijn veel van de origineel geimporteerde machines in goede staat gebleven. Voor de auto’s is dat waarschijnlijk te danken aan het feit dat in het overgrote deel van het land nooit strooizout op de weg is gekomen.

image
In Geraldine bezoeken we het Vintage Car and Tractor Museum. Pim heeft in Rusland nog ooit als interim manager leiding gegeven aan een handelsonderneming in machines voor de landbouw. Veel van dat bedrijf moest worden gesloten of afgestoten, maar de John Deere dealerschappen bleven behouden. Het was heel boeiend om met die prachtige John Deere machines te mogen werken en het bedrijf bouwt nog steeds voort op een hele sterke geschiedenis. Het is dan ook leuk om in Nieuw Zeeland een reis terug in de tijd van de landbouwmechanisatie te maken. Buiten is het terecht een  John Deere die als vaandeldrager van die ontwikkeling op de muur van het museum is geschilderd.

image
Er staan ook weer rissen prachtige oude auto’s. Met de lichtblauwe MG zijn nog Grand Prixs gereden, omder andere op Mount Panorama in Australië.

image
Alles glanst je tegemoet. De liefhebbende vrijwilligers houden het allemaal heel goed bij.

image
Het hele museum wordt bestiert door vrijwilligers, die ook het grootste deel van het onderhoud verzorgen. Helaas is het geboortejaar van de meeste van die vrijwilligers  in de zelfde periode in te schalen als deze Rolls Royce

image

image

image
In de eerste jaren waren er nog geen banden voor de traktoren. Deze wielen werkten wel, maar alleen als het terrein echt goed begaanbaar was. Veiligheid en ergonomie speelden in deze vroege ontwerpen nog geen enkele rol. Deze tractor verving echter 9-11 paarden en dat was wel heel erg aantrekkelijk

imageTweewiel aangedreven en met motoren van 30-40 PK was het in die tijd een trots bezit voor de boer.

image

Dit is een 6-serie met een 170 PK motor. Dat is eigenlijk een kleintje tegenwoordig, maar met vierwiel aandrijving en een hele bende techniek, die het apparaat veilig maakt en zorgt dat de bediening heel eenvoudig is.
https://www.deere.com/en_INT/products/equipment/tractors/6r_series/6r_series.page

image
De oudste tractor die we konden vinden stamt uit 1913. Waar de plaat met Universal tegenaan zit,  is een grote kist. Ongetwijfeld om al het gereedschap in mee te kunnen nemen dat nodig was om het spul aan de praat te houden. Economisch was de tractor in die tijd nog geen concurrent van het paard, maar dat duurde niet lang.

image
Campervan Anno 1928.

image
Met een gietijzeren fornuis op kolen gestookt!

image
Motorfiets van de begrafenisondernemer met zijspan voor de lijkkisten. Harley Davidson uit 1925.

image
Bentley

Er stonden nog vier hallen vol met oude meuk.