The Antarctic Centre

image
We gaan naar het Antarctic Centre, want dichterbij zullen we er niet komen dan waar we nu zijn.

image
Dit is een erg koude afdeling, waar je een jas krijgt aangereikt en beschermhoezen om je schoenen heen. Ze laten je voelen hoe koud het zou zijn, als je werkelijk op Antartica bent. In de zomer wel te verstaan. We hebben vergelijkbare omstandigheden in Rusland in de winter meegemaakt en begrijpen niet helemaal waarom je dat voor je lol zou opzoeken. We zijn blij dat we hier ook een indruk kunnen opdoen.

image
Pim drukt op een knop en dan begint het te waaien en op de thermometer naast hem kun je dan zien hoe koud het is en wat de Chill Factor is.

image
Ze hebben een stel little Blue Penguins.

image
Ze zitten in hun holletjes en komen er maar met moeite uit als een meisje hun terrein opkomt om visjes in de vijver te gooien.

image
Bij deze moet ze zelfs het voervisje in zijn bek duwen, want hij heeft geen tong meer om mee door te slikken. Dit zijn nl. allemaal geredde penguins. Er is er een mank, een heel erg oude en wat zieken. Ze proberen ze hier weer op de poot te helpen met veel aandacht en zorg. Het meisje kent ze allemaal bij naam en ze voelen zich door haar in het geheel niet bedreigd. In tegendeel.

image
Aan de andere kant van de vijver kun je een verdieping naar beneden, zodat je ze onderwater kunt zien zwemmen.

image
Grappige kleine beesten. Dit is de kleinste soort. De keizerspinguin kan 1,2 meter hoog worden, deze halen de dertig centimeter niet.

image
We maken een ritje in zo’n zelfde treintje, die men ook echt op Antartica gebruikt. Ze kunnen heel ruig terrein doorkruisen. We gaan door water heen en klauteren een heuvel op en razen naar beneden onder het gejoel van een stel kinderen, die het geweldig spannend vinden.

image
Pim praat nog even met de driver over de teechnische aspecten van zo’n  ding. Alle rupsbanden zijn aangedreven met dezelfde snelheid. Er zit een gewoon stuurwiel in, dat de hydraulische duwstang bediend, waardoor de aanhanger de trekker de bocht om duwt.
Het was weer een mooie ervaring en we hebben veel geleerd over hoe de wetenschappers daar leven en werken.